În Canada a ars în incendiu o suprafață mai mare decât Grecia. Sute de incendii sunt scăpate de sub control

de: Denisa Dudescu
27 08. 2023

Incendiile din Grecia au atras atenția opiniei publice, însă o tragedie și mai mare produsă de flăcările neiertătoare se întâmplă acum peste ocean, în Canada. Cunoscută în special pentru temperaturile scăzute, țara nord-americană are acum parte de cele mai nemiloase incendii din istorie, iar suprafața afectată de flăcări este mai mare decât cea a Greciei.

În Canada a ars o suprafață care se apropie de cea a României

Mai exact, în această vară în Canada a ars o suprafață de peste 153.000 de km2, după cum amintește Al Jazeera. Este o suprafață care depășește pe cea totală a Greciei (131.957 de km2) sau a vecinilor bulgari (111.002 km2), cele două destinații favorite pentru turiștii români. Totodată, se apropie cu pași repezi de suprafața României, de 238.397 km2, mai ales în contextul în care aceeași sursă arată că multe dintre incendiile din Canada sunt de neoprit.

Potrivit unei statistici a pompierilor canadieni, prezentată de sursa citată, la începutul acestei săptămâni erau nu mai puțin de 1.036 de incendii active prin toată Canada. Iar riscul ca acestea să se extindă este masiv, întrucât nu mai puțin de 652 dintre ele sunt necontrolate, după cum susțin autoritățile. 161 dintre incendii sunt la limită și doar 223 sunt sub control, mai arată datele citate.

Harta incendiilor realizată de Aljazeera

Zonele din nord Canadei, cele mai afectate de incendii. De ce?

După cum se vede în hartă, multe dintre incendii sunt în zona de nord și vest a Canadei, în provinciile British Columbia (372), Teritoriile de Nord-Vest (237) și Yukon (143). Acest lucru surprinde, dacă luăm în considerare că multe dintre incendii sunt mai aproape de Polul Nord decât de capitala Ottawa sau centrul economic Toronto.

Potrivit unei analize Reuters, incendiile sunt cauzate de seceta excesivă. Mare parte din Canada a avut parte de condiții de secetă anormale, cu o iarnă fără prea multă zăpadă, urmată de o primăvară neașteptat de secetoasă. Iar acest climat a devenit propice pentru incendii, chiar și pentru cele care au la bază acțiunea umană.

Premierul Justin Trudeau nu s-a ferit să dea vina pe schimbările climatice pentru această situație extremă. Specialiștii spun că vor să vadă mai multe veri la rând cu astfel de scenarii pentru a da vina pe acest fenomen. Totuși, seceta are cu siguranță partea sa de vină în a trage din pământ umezeală, fapt ce a ridicat riscul de incendiu.

Ce-i drept, este cel mai mare sezon de incendii din Canada din istorie, dublându-l pe cel din 1989, când suprafața afectată a fost de puțin peste 75.000 de km2. Totodată, zeci de mii de canadieni au fost evacuați iar până la această oră cel puțin 4 pompieri canadieni au murit.